Corona verandert de wereld, ook in Ghana

Hoe is het in Ghana en met PCC in dit corona tijdperk?

 
In de vorige column meldde ik dat er eind maart in Ghana 152 corona besmettingen waren geconstateerd, inmiddels zijn dat er al meer dan 4.000 (met daarbij 18 doden), vnl. in en rond de hoofdstad Accra en in beperkte mate ook in diverse andere regio’s van Ghana.
 
Vergeleken met veel andere landen zijn dit heel bescheiden aantallen, maar dat neemt niet weg dat iedereen in Ghana met de gevolgen van de corona pandemie te maken heeft.
Enkele grote steden, zoals Accra en Kumasi, zijn 3 weken in lockdown geweest, maar die maatregel is inmiddels weer opgeheven, o.a. omdat grote groepen mensen geen inkomen meer hadden en geen eten konden kopen.
De overheid begon daarop met het uitdelen van gratis voedsel voor deze groepen, maar het gevolg was dat iedereen bij die uitdeling vlak naast elkaar stond te dringen, met grote en ongewenste risico’s voor meer besmettingen.
 
De straten van Accra waren van de ene op de andere dag totaal verlaten, stiller dan ik ze ooit gezien heb en ook de drukke markten met overal door elkaar krioelende mensen waren voor even uit het straatbeeld verdwenen.
De president van Ghana, Nana Addo Dankwa Akufo-Addo, had eind maart een zeer overtuigend argument voor het invoeren van de lockdown om de volksgezondheid te beschermen, toen hij zei:
“We know how to bring our economy back to life. What we do not know is how to bring people back to life”.
Dit prachtige citaat ging vervolgens de hele wereld rond!
 
Previous Image
Next Image

info heading

info content

 
Gelukkig zijn er nog steeds geen berichten van besmettingen in Bono East Region, de Region waar Nkoranza in ligt en wij hopen vurig dat dit zo blijft.
Maar de recente verplichting voor iedereen in Ghana om buitenshuis mondkapjes, hoe simpel ook, te dragen raakt ook PCC en de caregivers, tenminste als zij buiten de compound komen, kijk maar naar de foto’s.
 
Omdat alle scholen (net als alle kerken) in Ghana nog steeds gesloten zijn, inclusief de naastgelegen Shalom Special school waar normaal gesproken tientallen van onze kinderen elke ochtend naar toegaan, blijven alle kinderen de hele dag op de compound van PCC, in feite net als tijdens schoolvakanties.
Alle dagprogramma’s voor de kinderen zijn hier op aangepast.
 
Maar gelukkig gaat verder alles in PCC min of meer zijn gewone gangetje, de caregivers doen erg hun best. Alle bewoners van PCC gaan rustig verder met hun leven, zij hebben nog nooit van corona gehoord en leven in een zalige onwetendheid, in alle rust en zonder angst voor welke besmetting dan ook!
 
Vanuit die rust en de vrede van PCC wensen de bewoners van onze Community alle lezers van deze column een goede gezondheid en het allerbeste toe.
Advies: houd je aan alle corona richtlijnen, maar blijf vooral ook genieten van het leven, elke dag opnieuw!
Het kan tenslotte, zo blijkt wel tijdens deze pandemie, zomaar voorbij zijn!