Concert Jostiband voor Hand in Hand

Ontroerende muzikale feesten waren het, die 2 unieke concerten in Bodegraven van het fameuze Jostiband orkest ten behoeve van Hand in Hand. (Voor wie dat niet weet: de Jostiband bestaat inmiddels al bijna 50 jaar en kent in totaal zo’n 160 leden, allemaal musici met een verstandelijke beperking).

 
Na een bezoek van Joe Emma en Jeannette in mei van dit jaar aan een oefenavond van de Jostiband en na enkele andere contacten kwam de leiding van de Jostiband al snel met een prachtige voorstel: 2 kerstconcerten in december van het Jostiband orkest, waarvan de netto-opbrengst voor Hand in Hand bestemd is. Wauw, dat was echt “an offer you can’t refuse”!
In mei hebben de leden van de Jostiband aan Joe Emma gevraagd: “Zijn er in Ghana eigenlijk ook mensen net als wij?” Joe Emma heeft hen toen verteld over de bewoners van Hand in Hand. En dus besloten de leden van de Jostiband om zich in te zetten voor hun broeders en zusters uit Ghana. Voor de leden van de Jostiband waren het dan ook geen gewone concerten, nee, zij speelden met volle overgave voor Afrika, daar zijn ze heel erg trots op! Dat bleek ook wel uit de indrukwekkende oproep van orkestlid Eveline voor steun aan Hand in Hand!
 
Ze wilden in mei trouwens ook graag met Joe Emma op de foto en hij met hen. Joe Emma loopt in Ghana nu zelfs af en toe met een das van de Jostiband rond!
Muziek maken is heel belangrijk voor de leden van het Jostiband orkest, maar samen genieten van muziek is zo mogelijk nog belangrijker in het leven van de bewoners van Hand in Hand. Bij vrolijkheid of verdriet, tijdens de eigen kerkdiensten of bij vieringen met de priester, zomaar op een zaterdagochtend of ’s avonds na het eten, muziek en dans kunnen en mogen nooit ontbreken in PCC en is altijd inspirerend en meeslepend, natuurlijk niet in het minst dankzij de onvolprezen Kofi Asare.
 
En aan inspirerende en ontroerende muziek ontbrak het ook niet tijdens die 2 prachtige concerten van de Jostiband en het koor Anthem op 14 december. Zowel ’s middags als ’s avonds was de zaal van de Ontmoetingskerk helemaal vol en in totaal zijn er bijna 1.000 bezoekers (!) geweest. De sfeer was geweldig, het enthousiasme groot en de muziek hartverwarmend, wat wil een mens nog meer!?
Het was moeilijk te beoordelen wie er enthousiaster waren, de musici van de Jostiband of de mensen in de zaal, maar de breedste glimlach zagen wij toch vooral bij de leden van de band. Het leek ook wel of wij allerlei bekenden uit PCC bij de Jostiband mee zagen spelen, zozeer kwam de uitstraling van sommige bandleden overeen met de bewoners van Hand in Hand. Zo meenden wij Ayuba en Mabel te herkennen en tevens Bright en Yaw Peter. Het leek trouwens wel of er een paar bekende Nederlandse politici ook in het orkest zaten, al zal dat waarschijnlijk wel in mijn verbeelding zijn geweest……
Van het concert is een integrale live opname gemaakt, speciaal bestemd voor alle bewoners van PCC en die film is al op weg naar Ghana. Dus terwijl jullie dit lezen, zitten wij misschien net de film van het concert van de Jostiband voor Hand in Hand samen met alle bewoners van PCC in de TV room te bekijken. Wat een mooie gedachte!
Tijdens het concert werd een korte, maar indrukwekkende film over PCC aan het publiek getoond, terwijl het orkest met veel gevoel “You raise me up” speelde.
 
Veel mensen bekenden ons na afloop eerlijk dat zij het “niet droog” hielden, zozeer werden zij emotioneel aangesproken tijdens deze concerten. Misschien is er ook wel veel overeenkomst tussen de Spirit van PCC en het geheim van de Jostiband: in beide gevallen gaat het om pure menselijkheid, ontwapenende spontaniteit en oprechte liefde van mensen voor elkaar, om liefde die alle verschillen kan overbruggen. En past dat niet wonderwel bij die prachtige boodschap van vrede tijdens die speciale nacht, eeuwen geleden in Bethlehem? Merry Christmas!