Charity, onze geweldige gastvrouw

Wie van de lezers van deze column kent haar niet, onze geweldige gastvrouw Charity? Zij werkt al ruim 8 jaar in Hand in Hand en in die lange tijd heeft zij een geweldige stroom van vooral Europese bezoekers en vrijwilligers langs zien komen.

En allen hebben kennis kunnen maken met haar brede glimlach, haar innemende vriendelijkheid, grote hulpvaardigheid en haar prima kookkunst en velen daarnaast ook nog met haar bijzondere zangkwaliteiten!
 
Charity Asabea Donkor, zoals zij volledig heet, heeft eerst haar middelbare schoolopleiding en een korte computercursus afgemaakt, voordat zij enige tijd bij haar vader in de drogisterij ging werken, in haar hometown Nkwabeng. Via haar vriendin Sophia, die toen caregiver was, kwam zij in aanraking met Hand in Hand, waar zij uiteindelijk in mei 2003 de verantwoordelijkheid kreeg over het Communicatie Centrum (dat was een vaste telefoon en bij een oproep moest dan snel iemand geroepen worden met daarnaast één computer met af en toe internet) en de winkel (waar destijds af en toe kleren verkocht werden). Niet lang daarna kreeg zij ook het restaurant en de (toen nog 6) gastenhuisjes onder zich en dat was bij elkaar een geweldige klus, waar zij aanvankelijk helemaal alleen voor stond, inclusief de schoonmaak van de gastenhuisjes en het wassen van de lakens. Het eerste begin van de beschutte werkplaats vond ook nog in het restaurant plaats.
Vanaf 2006 kwamen er grote wijzigingen. De mobiele telefoon werd ook in Ghana heel populair en het Communicatie Centrum verdween. In de stad werd door PCC het Araba Internet Café geopend en er kwam een grote beschutte werkplaats elders op de PCC compound.
Sinds 2006 is Charity, naast al haar andere taken, ook caregiver en wel voor M’Adwoa, voor wie zij sinds haar komst naar Nkoranza met veel toewijding zorgt.
Het aantal huisjes en het aantal gasten nam steeds meer toe en datzelfde gebeurde met het aantal kinderen in de Community. In het restaurant kreeg Charity er een assistente bij, de eerste was Mercy en sinds 2010 is dat Josephine.
 
In de eerste periode was het klaarmaken van het eten voor gasten uit Europa voor Charity behoorlijk spannend, de Ghanese keuken verschilt nogal van de Europese. Langzaam maar zeker (het hier opschrijven gaat gemakkelijker en sneller dan in werkelijkheid, af en toe vloeide er wel eens tranen van frustratie en gevoel van onvermogen!) kreeg Charity de favoriete schotels van de bezoekers (tot en met pannenkoeken en wentelteefjes aan toe!) èn het omgaan met de vele en soms veeleisende gasten prima onder de knie. Met haar geweldige charme lukt het haar om bijna elk probleem, dat zich voordoet, soepel op te lossen.
 
Een zeer bijzondere kwaliteit van Charity is haar zangkunst. Als trouw lid van de Presbyterian Church vertelt en zingt zij graag over haar geloof en over haar vertrouwen in Jezus. Zonder enige schroom zingt zij solo in de kerk en regelmatig geeft zij voor gasten van Hand in Hand op aansprekende wijze enkele mooie Ghanese gospels ten gehore. In 2010 heeft Martin (u weet wel, de filmmaker van de fraaie voorlichtingsfilm over onze Community) ook een aantal mooie songs van Charity opgenomen en op een speciale DVD gezet, een prachtig geschenk waar zij ontzettend trots op is!
 
Charity is echt een familiemens, haar moeder en grootmoeder komen haar hier af en toe opzoeken. Als familiemens voelt zij zich ook helemaal thuis in onze Community. Het werken in PCC heeft haar mede gevormd, haar belangrijke lessen voor het leven geleerd en haar vrienden zeggen regelmatig tegen haar dat zij soms “net een blanke” is in haar gedrag.
Voor veel bezoekers is Charity een heel belangrijk en herkenbaar positief gezicht van Hand in Hand, zij heeft inmiddels dan ook vrienden en kennissen over de hele wereld en veel gasten komen graag terug! Het lukt Charity blijkbaar uitstekend om goed om te gaan met de verschillende volksaarden van onze gasten, zij herkent Duitse, Engelse, Belgische of Nederlandse gasten opmerkelijke goed aan hun wijze van omgaan en zich presenteren.
 
Charity heeft in 8 jaar tijd veel in PCC zien veranderen en heeft in die periode ook veel nieuwe kinderen zien komen. Maar één ding is, zo zegt zij stellig, steeds hetzelfde gebleven: de Spirit van PCC! Zij ziet dit als een gave van God, the Grace of God, en zij nodigt iedereen uit om zelf een keertje deze bijzondere Spirit van de Peace of Christ Community te komen ervaren! You are invited!
Wie aan deze oproep gehoor wil geven kan verzekerd zijn van een hartelijke ontvangst en een prima verzorging door deze geweldige gastvrouw, op wie wij al jarenlang enorm trots zijn. Zou het nou toeval zijn dat zo’n bijzondere gastvrouw van onze Community een naam draagt die ook heel wonderwel past bij datgene waar PCC voor staat?
PCC is een heel bijzondere Charity en de bijzondere gastvrouw Charity hoort helemaal bij PCC!!