Bijzondere haardracht in PCC

Overal ter wereld maken mensen zich druk over hun haren en hun haardracht. Soms is dat vooral over de kleur, dan weer over de lengte of de juiste coupe, regelmatig over te dik of juist te dun haar en natuurlijk vaak over (te) steil of (te) gekruld haar.

Wat valt daarbij op? In Europa bijv. hebben veel mensen steil haar en vervolgens doen vooral de vrouwen er alles aan om er op de één of andere manier (al is het maar voor eventjes) krullen in hun haren te krijgen. In Afrika hebben alle mensen prachtig gekruld kroeshaar en warempel, de vrouwen doen er hier alles aan om (al is het maar voor eventjes) steil haar te krijgen. Wonderbaarlijk, is het niet? Is het gras dan altijd groener aan de overkant, of, anders gezegd, is het haar dat je van nature niet hebt dan altijd mooier dan het haar dat je wel vanaf je geboorte hebt meegekregen? Wie kan het mij uitleggen???
 
Denkend aan Ghana en aan Hand in Hand ziet waarschijnlijk bijna iedereen als vanzelf vrolijke kinderkopjes voor zich, met allemaal van dat mooie kroeshaar. Ziet er prachtig uit, toch? En denk eens aan al die mooie, jonge caregivers, die zo’n prachtige, stevige en trotse Afrikaanse haarbos bezitten.
Maar …………… is dat wel de werkelijkheid??
We kijken eens goed rond op het terrein van PCC en wat zien wij daar? Kijk, daar lopen diverse van onze vrouwelijke caregivers, bijna zonder uitzondering met zeer bijzondere haardossen. De nieuwste mode voor vrouwen in Ghana zijn opvallende kapsels met allerlei verschillende haar-extensions en dito kleuren. Hoe het komt weet ik niet, maar de vrouwen zien er, hoe verschillend die kapsels ook zijn, allemaal prachtig uit!
 
We lopen nog even rustig door, op zoek naar al die mooie haardossen van de kinderen hier. Haardossen?? Welke haardossen dan?? Helaas, helaas, we zien helemaal geen haardossen, we zien bijna uitsluitend ……….. kale hoofden!?
Inderdaad helemaal kaal, want voor de kinderen van PCC is een gladgeschoren hoofd normaal. Volgens de lokale kenners is een kaal hoofd koeler en het jeukt veel minder dan een hoofd met kroeshaar. En natuurlijk is een kaal hoofd veel makkelijker schoon te houden dan een hoofd met volop haar, waar af en toe wat eten, zand of ontlasting in terecht komt.
Dus worden met grote regelmaat de hoofden van de kinderen hier “geknipt”. Daar komt echter geen schaar aan te pas, de simpelste manier om een hoofd te millimeteren is met behulp van een scheermesje boven op een kam. Heel doeltreffend, in no time is al het haar verdwenen.
Iets luxer is de knipbeurt met de tondeuse, de specialiteit van caregiver Ema Donkor. Uren achtereen zoeft zijn tondeuse over de verschillende hoofden heen en het resultaat is uiteindelijk steeds hetzelfde: een kaal hoofd! De meeste kinderen gaan zonder enig probleem op de knipstoel zitten, sommigen echter zien er het nut niet zo van in, bijv. Lazarus en Peace en dan is vaak wel enige overredingskracht nodig….!
 
Heeft Dede eindelijk wat mooie, lieve krulletjes op haar hoofd, dan duurt het niet lang of we zien haar alweer met een kaal hoofd rondlopen.
Iedereen moet er aan geloven, jong of oud, meisje of jongen, aan het einde van de knipdag zijn alle kinderen zo kaal als een biljartbal. Misschien is het wel lekker fris en schoon, maar ik vind het er wel een beetje saai en erg kaal uitzien. Maar ja, zelf begin ik natuurlijk ook al aardig kaal te worden, zou het daarom zijn dat ik best wel wat meer haar zou willen zien, hier op PCC…..!?
M’Afia is dit keer op de een of andere manier de dans ontsprongen en toont ons trots de korte haren op haar hoofd, net als Catharina Bosman, het lieve dochtertje van Joe Ema, onze zorgcoördinator.
 
En gelukkig komen we nog meer bijzondere kapsels op PCC tegen. Kijk maar eens naar de foto met de zeer opvallende haardracht van enkele vrijwilligers. En als klap op de vuurpijl zien wij enkele kinderen met jawel, een roze of een geel kapsel: het is party time vandaag!
Hand in Hand, altijd verrassend en dat geldt ook voor de haardrachten!