Bezoek uit Engeland

Het is juli 2012. Net als vorig jaar krijgen wij een maand lang bezoek van 11 (para-)medische studenten uit Engeland, via de organisatie SKIP: Students for Kids International Projects.

Zij komen naar Hand in Hand met 2 missies: allereerst extra veel liefdevolle aandacht geven aan onze kinderen via het Special Attention programma en daarnaast elke middag les geven aan onze caregivers over een aantal eenvoudige medische en pedagogische onderwerpen.
Met deze aanpak hebben we vorig jaar een begin gemaakt en het bleek toen een groot succes. De caregivers blijken heel geïnteresseerd en leergierig, de kinderen zijn blij met deze enthousiaste en positieve groep vrijwilligers en de SKIP studenten vinden deze combinatie van activiteiten duidelijk heel plezierig en uitdagend. En… ze leren er zelf ook heel veel van!
 
De SKIP vrijwilligers participeren ook in de hulp bij het voeden van de kinderen en daarbij ontstaan diverse mooie duo’s. Tussen Kojo Patrick en Charlie bijv. lijkt er sprake te zijn van liefde op het eerste gezicht en toen Charlie tijdens het weekend eventjes rust nam, bleef Kojo Patrick langdurig vlak buiten het restaurant op Charlie zitten wachten, zijn lepel omhoog houdend tussen zijn kromme vingers om Charlie een stevig schuldcomplex te bezorgen!
Het is een prachtig gezicht als je overal op de compound deze vrijwilligers Special Attention, d.w.z. aandacht op maat, aan onze kinderen ziet geven, elk half uur een ander kind met voor ieder van hen een passende activiteit.
 
Tevens leveren enkele SKIP mensen een gewaardeerde bijdrage aan onze Summer School. Deze experimentele school van vorig jaar heeft inmiddels een structurele plek in het vaste PCC programma gekregen. De naam zou dus eigenlijk gewijzigd moeten worden, maar ja, de kinderen kennen deze term inmiddels heel goed en reageren er zeer enthousiast op.
 
Ook in de ruimte voor onze autistische kinderen was de sfeer in de maand juli net even iets anders dan anders en de kinderen daar leken de extra aandacht te waarderen, al is dat bij autisten niet altijd gemakkelijk te beoordelen.
 
De lessen voor de caregivers waren heel praktisch en interactief opgezet, over onderwerpen als algemene hygiëne, veel voorkomende huidziektes en omgaan met gedragsstoornissen. Alle lessen werden aan het einde afgesloten met een vorm van kenniswedstrijd of quiz en dat droeg zeker bij aan het succes van de lesmiddagen. Het bijwonen van de lessen blijkt niet alleen nuttig voor de caregivers, maar ook voor ons, omdat wij aan de hand van hun vragen en opmerkingen een nog beter beeld krijgen van de aanwezige kennis van onze caregivers en tevens van hun angsten en vooroordelen.
 
En de mensen van SKIP hadden heel leuk interactief speelgoed meegenomen, bijv. speciaal speelgoed voor de autistische kinderen en daarnaast een groot doek, een soort parachute voor een doek- en balspel met heel veel kinderen tegelijk. Door de vele en mooie kleuren is het heel uitnodigend voor de kinderen en een heel leuke ervaring.
 
Kortom, het was een heel plezierige maand vol met leuke en leerzame activiteiten.
Dankzij de inzet, betrokkenheid en het enthousiasme van de SKIP vrijwilligers en de spontane reacties van de kinderen en caregivers is het voor iedereen een heel inspirerende periode geworden.
Dus hebben we allemaal HARTELIJK DANK tegen SKIP gezegd bij het slotfeest, volgend jaar zal SKIP hier in PCC weer van harte welkom zijn!