Baffo, onze man uit Libië

De hele wereld volgt momenteel bijna ademloos de ontwikkelingen in Libië, zo ook wij. In de zijlijn van het nieuws over de zware binnenlandse strijd in Libië horen wij regelmatig verhalen over de zeer moeilijke positie van Zwarte Afrikanen in dit Noord-Afrikaanse Arabische land.

En vrijwel automatisch komt bij mij dan de naam van Samuel Baffo omhoog, onze Project en Bouw directeur, die ooit 3 jaar lang in dat land verbleef, op zoek naar een betere toekomst.
Het is een mooie reden om in deze column Samuel Baffo centraal te stellen.
 
Baffo was de chauffeur van het ziekenhuis in Nkoranza en werkte daar jarenlang voor Ineke Bosman, totdat hij op een bepaalde dag in 1989 plotseling verdwenen was. Hij was, zo bleek later, op weg gegaan naar Libië en dat betekende voor hem, net als voor veel andere gelukzoekende Ghanezen, een levensgevaarlijke tocht door de woestijn. Vooral het einde van die lange, lange reis was vreselijk zwaar en gevaarlijk, dagenlang (nachtenlang) te voet door de desert. Uiteindelijk bereikte hij Libië, velen overleven zo’n barre tocht door de woestijn echter niet. Baffo had in die periode allang spijt gekregen van zijn reis, maar er was toen geen weg meer terug!
Libië is bepaald geen plezierig land voor Zwarte Afrikanen, zij worden daar zwaar gediscrimineerd en als illegalen helaas vaak fors uitgebuit. Maar het geld blijft lokken, tot op de dag van vandaag.
Baffo verbleef in Benghazi, de naam van een plaats in het oosten van Libië, die wij momenteel bijna dagelijks te horen krijgen. Na 2 jaar wilde hij naar Ghana teruggaan, maar op weg naar de luchthaven werd hij beroofd van al zijn geld en goederen. Toen had hij geen andere keuze dan nog een jaar in Libië te blijven, om opnieuw wat geld te verdienen. Via Ghana en Tsjecho-Slowakije verbleef hij vervolgens nog 2 jaar in Duitsland, waar hij, als economische vluchteling, echter niet door de asielprocedure kwam. In 1994 werd hij tenslotte teruggestuurd naar Ghana. Maar toen had hij wel voldoende geld gespaard voor een eigen huis in Nkoranza en voor een 2e hands bus.
In 1996 kwam hij Ineke Bosman opnieuw tegen in Nkoranza en sindsdien is Baffo meer en meer verbonden geraakt aan Hand in Hand.
In haar boek “To be a man is not easy” (dat is een zeer diepzinnige waarheid!) heeft Ineke Bosman het verhaal van Baffo’s reis naar en verblijf in Libië (plus verhalen van andere Libië-gangers uit Ghana) zeer mooi en levensecht opgetekend.
 
Baffo is nu al jarenlang een zeer belangrijke steunpilaar voor PCC. Al meer dan 10 jaar maakt hij deel uit van de Board van Hand in Hand, hij is met name belast met de leiding van projecten, die ons moeten helpen om lokaal inkomsten te genereren voor de Community, zoals de gastenverblijven en het Internetcafé.
Maar zijn taken omvatten veel meer. Hij heeft een belangrijke functie bij het bewaken van de financiën, hij is verantwoordelijk voor onderhoud en renovatie en superviseert de bouw van nieuwe gebouwen op de PCC compound. Ook onderhoudt hij namens Hand in Hand contacten met allerlei autoriteiten en rijdt hij met de auto van de Community voor allerlei zakelijke trips naar Techiman, Accra of Kumasi. In feite is Baffo de grote en onmisbare Regelaar van Hand in Hand.
En privé runt hij nog een hotel en een winkel in Nkoranza, kortom een echte duizendpoot! Baffo heeft in zijn leven wel geleerd dat je af en toe ook “Nee” moet kunnen zeggen, hij heeft veel autoriteit en gezag en wordt alom gerespecteerd. Zijn toewijding en kennis van zaken zijn groot en hij is dan ook zeer, zeer belangrijk voor Hand in Hand.
 
In 2010 hebben we nog een extra kwaliteit van Baffo ontdekt. Jarenlang was Baffo nauwelijks bij de zorg voor de kinderen betrokken, hij zorgde er vooral voor dat anderen die zorg goed konden aanbieden.
Na het vertrek van Ineke hebben wij binnen de nieuwe Board uitgebreid gesproken over de diverse verantwoordelijkheden, die wij, als leden van de Board, met elkaar hebben voor alle aspecten van de Community.
En kijk toch eens, tegenwoordig zien wij Baffo vrijwel dagelijks rondlopen met enkele kinderen, met name met Michael heeft hij een heel speciale band ontwikkeld, prachtig om te zien. En Baffo geniet er zichtbaar van, hij is op deze manier nog meer betrokken geraakt bij waar het echt om gaat in PCC, de goede zorg voor de kinderen!
 
Samuel Baffo, onze man uit Libië en onze grote Regelaar. Wij zijn blij dat hij destijds veilig is teruggekomen uit Libië. Wij hopen nog vele jaren van zijn geweldige verdiensten voor Hand in Hand te kunnen profiteren.
Baffo, you are doing a great job! Thanks a lot.