Adwoa loopt …… en Nyamekye ook!!

Dat PCC een goede en stimulerende omgeving is om te leren lopen is allang bekend en dit jaar is dat opnieuw bewezen.

 
Sinds enkele jaren verblijft Adwoa in PCC, een jong volwassene uit Sunyani die bij ons in de Sheltered Workshop werkt en volgens afspraak in de vakanties naar haar familie thuis toegaat. Echter, in de praktijk verblijft zij bijna continue in PCC omdat haar familie het helaas laat afweten om tijdens de vakantieperiodes hun verantwoordelijkheid te nemen, ondanks veel druk van onze kant. Blijkbaar heeft haar vader gedreigd met een scheiding als haar moeder Adwoa weer zou gaan ophalen tijdens de vakanties en een paar weken thuis zou laten verblijven.
Dit is een houding van (vooral) vaders t.o.v. hun gehandicapte kind waar wij helaas vaker mee geconfronteerd worden. In feite laat dit ook zien dat de problemen voor kinderen met een beperking in Ghana nog lang geen verleden tijd zijn. Om die reden is PCC 24 jaar geleden in het leven geroepen en de noodzaak voor het bestaan van een beschermende en zorgende Community als Hand in Hand is nog steeds volop aanwezig.
 
Adwoa is overigens een heel lieve en optimistische jonge vrouw. Zij is licht verstandelijk beperkt en kan niet goed praten. Ook heeft zij lichamelijke beperkingen, zij kan met name haar benen niet strekken en daardoor niet lopen, alleen met zeer gebogen knieën. Wel is zij prima in staat zichzelf in haar rolstoel te verplaatsen. En zij kan heel goed en swingend dansen op haar knieën!
Previous Image
Next Image

info heading

info content

In de Workshop werkt zij heel goed op een weefgetouw dat je alleen met je handen hoeft te bedienen en dat past natuurlijk prima bij haar.
 
In januari hebben wij haar, dankzij de hulp van het Abesim Rehabilitation Centre en de daaraan verbonden deskundige Teus van de Kamp, voor beide knieën / onderbenen een orthese laten aanmeten en sindsdien oefent zij elke dag het lopen, met behulp van een looprek. Dat is mooi en inspirerend om te zien, want lopen is ook met deze hulpmiddelen zeker geen “makkie” voor haar, maar zij oefent ijverig en volhardend en met een brede glimlach op haar gezicht.
Bij Adwoa loop je in alle eerlijkheid tegen een vraag aan die je wel vaker tegenkomt. Is lopen met orthesen en looprek echt een vooruitgang voor haar of kan zij zich uiteindelijk beter en sneller (blijven) voortbewegen met behulp van haar rolstoel? De tijd zal het leren, in ieder geval draagt het (leren) lopen bij aan haar gevoel van eigenwaarde, het maakt haar trots!
 
Misschien minder bijzonder, maar daarom niet minder leuk is het feit dat Nyamekye, onze jongste bewoner, inmiddels ook heeft leren lopen en rondloopt over de compound. Hij is nu 17 maanden en geniet volop van de voor hem steeds groter wordende wereld. In zijn ogen zie je de lol.
 
Ik heb het een poosje geleden als eens met een knipoog boven één van mijn vorige columns gezet en ik kan dat hier en nu zonder aarzelen herhalen:
PCC loopt goed, het is opnieuw bewezen!