Geboren: 1975
Sponsor(s): Mevr. Jellema – Dekker, Fam. van Dijk- Beltjens en N.N. allen uit Nederland. Voor Abena zoeken we nog €25 per maand aanvullende sponsoring.

 

Abena is een zwaar verstandelijk gehandicapte vrouw die geboren is in het midden van de jaren 70. In 2001 is ze vanuit het psychiatrische ziekenhuis in Accra overgebracht naar de Hand in Hand community. In die tijd was ze eenzaam en gefrustreerd, waarschijnlijk omdat ze haar vriendin Afia miste, die al een jaar eerder was overgebracht naar Hand in Hand.

Abena heeft een vaste plaats waar ze altijd zit, meteen naast de eethut. Je kan haar niet missen, met haar sterke karakter en luide, diepe stem. Ze schreeuwt vaak en huilt hardop en met haar luide stem kan niemand om haar huil-uurtjes heen. Soms is de oorzaak duidelijk te ontdekken (een bal, blikje of iets anders waardevols dat ze kwijt is), maar vaak huilt ze zonder duidelijke aanleiding. Ze trekt dan haar kleren uit en rent naakt rond. Nadat we alles geprobeerd hebben om haar te troosten laten we haar nu eerst maar uithuilen, alvorens ze met haar werk in de werkplaats begint.

Natuurlijk kan Abena ook erg vrolijk zijn. Ze brult dan van het lachen en schudt dan je hand enthousiast. Abena kan niet praten. Ze houdt van kettingen en medicijnen. Aan geld heeft ze een hekel. Als je haar wat geeft, gooit ze het op de grond alsof het smerig is!