This is Ghana…..

You know, this is Ghana….

 
Als zaken niet helemaal goed lopen in Ghana, dan kijken de mensen hier elkaar vaak met een wat meewarige blik aan, schudden een beetje met hun hoofd en spreken vervolgens de gevleugelde woorden: “This is Ghana”.
Daarin klinkt een gevoel van berusting door, men straalt uit: “zo gaat het hier nu eenmaal, wat kan een gewoon mens daar aan doen”?
 
Die berustende houding geeft hen wellicht wat minder stress dan wanneer zij zich er elke keer over zouden opwinden, al zou je graag willen dat mensen zich niet zo gemakkelijk bij bepaalde misstanden neerleggen en actief opkomen voor hun rechten en voor een goede gang van zaken in dit land.
 
Maar “This is Ghana” kan gelukkig soms ook anders klinken, zoals het onderstaande verhaal bewijst.
Het is een onrustige avond, er woedt een hevige regenstorm in PCC en even later valt de stroom uit. Vlak daarna komt men mij vertellen dat ook onze generator (die normaal de stroomvoorziening overneemt als het lichtnet uitvalt) niet gestart kan worden, want een grote teak-boom aan de rand van PCC is omvergeblazen door de wind en vervolgens bovenop ons (bovengrondse) stroomkabel-netwerk gevallen.
Enkele stroomkabels zijn daardoor gebroken, waardoor sommige kabels nu op de grond hangen. Geen stroom dus in PCC, dat betekent ook geen licht als je ’s nachts naar het toilet moet lopen en geen fans om iedereen ’s nachts wat koelte te geven.
Maar ook onze waterpompen kunnen niet zonder stroom en de volgende ochtend is het water dan ook al snel op.
 
Maar dan!
Rond 06.30 uur ’s morgens (!) is de man met de kettingzaag al aan het werk om de boom in stukken te zagen en zo de stroomdraden weer vrij te maken. Die klus is binnen een uur geklaard!
 
Previous Image
Next Image

info heading

info content

 
Om 08.30 uur zijn de mannen van het elektriciteitsbedrijf er ook om de stroomkabels te repareren, maar helaas, dan blijkt dat een van de elektriciteitsmasten ook is afgebroken. Die moet vervangen worden en een nieuwe mast moet uit Techiman komen (30 minuten verderop).
Men zegt tegen mij dat die mast nog diezelfde dag gebracht zal worden, maar ik heb zo mijn twijfels…… This is Ghana.
 
Gelukkig is onze elektricien, samen met een andere deskundige, zo slim om een deel van het stroomnetwerk te ontkoppelen, waardoor wij voor het overige deel van PCC de generator wel kunnen gebruiken. Zo kunnen wij onze waterpompen weer gaan gebruiken, probleem 1 (“geen water”) is dus voorlopig opgelost.
 
Het wordt later en later, maar nog steeds geen nieuwe mast.
“Hij komt eraan” blijft men tegen mij zeggen, maar ik zie het somber in en denk “Ja, ja, This is Ghana, maybe tomorrow”……..
Maar tot mijn verrassing komt de mast die dag nog wel degelijk naar Nkoranza, al is het wel helemaal aan het einde van de middag.
 
De netwerkbeheerder en zijn mensen zijn al die tijd blijven wachten en met hard doorwerken, ook als de duisternis allang weer ingetreden is (!), lukt het hen om alle bedrading nog diezelfde dag te repareren en kijk, daar floept het licht in de loop van de avond weer aan!
Wij hebben weer stroom, licht in onze duisternis!
 
Well done, zeggen wij dan tegen deze werkers en tegelijk denk ik:
“kijk, dit is ook Ghana, er is hard gewerkt, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat, om alles binnen een dag weer in orde te krijgen, geen berusting, maar actie”!
 
Die dag heeft “This is Ghana” voor mij dan ook weer een nieuwe en positieve lading gekregen! Ghana blijft je verbazen!