Kerstmis 2012 in PCC

Al jarenlang zijn de dagen rond en na het Kerstfeest de meest bijzondere en feestelijke periode van het jaar voor PCC en al haar bewoners.

De viering van de geboorte van Jezus is meestal het absolute hoogtepunt van het jaar, maar dit jaar is het allemaal een beetje anders, omdat vlak na het Kerstfeest, op 28 en 29 december, ook nog het 20-jarig bestaan van PCC groots gevierd zal worden, een bijzondere mijlpaal in de geschiedenis van PCC!
Over dit Jubileum schrijf ik graag binnenkort uitgebreid in deze rubriek, nu allereerst een column over het Kerstfeest van dit jaar.
 
Helaas, helaas, het Kerstfeest van 2012 had in PCC geen slechtere start kunnen hebben dan nu het geval was, want vlak voor Kerstmis, op 20 december, overleed heel plotseling één van de kinderen, Kwame Agagi. Wat een onbegrijpelijk groot verlies. Over het droeve afscheid dat wij nu vlak voor Kerst van Agagi moesten nemen, schrijf ik meer in de volgende column, want Agagi heeft recht op zijn eigen verhaal.
 
Ik noem zijn overlijden nu al wel, omdat iedereen zal begrijpen hoezeer wij allen hier er door geraakt waren en dat slechts 5 dagen voor 1e Kerstdag. Even was er het gevoel: nu kunnen wij toch geen Kerstfeest meer vieren??? Maar dan kijk je naar alle kinderen hier en besef je dat voor hen het leven wel gewoon verdergaat. Zij hebben nu eenmaal geen duidelijk besef van wat een overlijden precies inhoudt. Daarom gaan zij “gewoon” verder met het leven en kijken met elkaar verlangend uit naar het Kerstfeest, waar ze maandenlang keihard voor geoefend hebben.
En dus kwamen de Frafra dansers op 24 december naar PCC en dus was er die Kerstavond ondanks alles toch volop vreugde en dynamiek zichtbaar.
 
Tijdens het feest op 1e Kerstdag was er allereerst een indrukwekkende minuut stilte en daarna een laatste massale afscheidsgroet voor Agagi. Vervolgens hebben Dela, in de hoofdrol van Father Christmas met Philomena als zijn assistente, en Kofi Asare, in zijn prachtige nieuwe outfit als Coco de clown, er samen met alle kinderen en caregivers een prachtige party van gemaakt.
Elk jaar is het kerstfeest natuurlijk bijna hetzelfde als het vorige jaar en elk jaar lijkt het toch weer helemaal nieuw en anders. In ieder geval geeft het alle kinderen grote blijdschap, alsof zij die avond ook hier het Engelenkoor kunnen horen zingen!
De kinderen kregen dit jaar allemaal een autootje van Father Christmas en dat bleek een doorslaand succes! Alle autootjes waren weliswaar rood, maar door iedere auto van tevoren van een naam te voorzien konden we het aantal ruzies over de autootjes gelukkig tot een minimum beperken.
 
Het Kerstspel op 2e Kerstdag was, als altijd, het allermooiste deel van het Kerstfeest, met 80 kinderen en minstens 20 caregivers + vrijwilligers in 100 indrukwekkende hoofdrollen. Nu vragen alle vaste lezers van deze rubriek zich natuurlijk met grote spanning af: wie o wie heeft toch die spannende strijd om de enige echte hoofdrol gewonnen, die van het kindje Jezus in de kribbe? Is het Gabriel geworden, met zijn engelachtige lach, was het James met zijn mystieke glimlach of toch Tettey met zijn guitige blik?
 
Nee, nee, drie keer nee, zij hebben het allemaal moeten afleggen tegen de grote ervaring en de ongeëvenaarde expressieve kracht van John Papa, die nu al jarenlang de Jezus rol in het kerstspel op unieke en zeer dynamische wijze op zich neemt, zijn Moment of Glory!
 
Meer nog dan woorden kunnen foto’s heel duidelijk maken hoe mooi het Kerstfeest in onze Community ook dit jaar was. De Peace of Christ was zeer voelbaar, de Spirit van PCC alom aanwezig. Daarom extra veel foto’s bij deze column, zodat jullie iets van het Kerstfeest in PCC kunnen meebeleven.
 
Wij hopen en bidden dat de Vrede van Christus ook in het komende jaar met PCC en al haar bewoners mee zal gaan en met alle vrienden en supporters van onze Community, waar ook ter wereld.
Gelukkig kerstfeest, Afenyia Paa!